top of page

Martie 1972 - Povestea primei primăveri europene

Steaua nu a fost de mică… în fața unui Bayern atât de mare.

 

În luna martie 1972, Steaua a cunoscut primul mare succes în Europa, având șansa să elimine Bayern München. A fost o oportunitate de a inscripționa numele în istoria fotbalului european, deoarece echipa noastră a fost la un pas de a ajunge în semifinalele Cupei Cupelor. În  sferturile de finală, Steaua s-a confruntat cu Bayern München, una dintre cele mai puternice formaţii din Europa.

 

Echipa germană câștigase Cupa Germaniei, Maier, Schwarzenbeck, Beckenbauer,

Breitner, Hoeness și Gerd Muller aveau să devină, în 1972, campioni europeni cu

RFG (titulari în națională!), iar în 1974 campioni mondiali.

 

Pentru a ajunge în ,,sferturi”, Steaua trecuse Hibernians Paola (Malta), neașteptat de greu (0 - 0, 1 - 0), apoi eliminase în optimi Barcelona! Cu dublă victorie, 1 - 0 și 2 - 1.

 




Steaua - Bayern Munchen 1 - 1 (1 - 0)

București, 8 martie 1972, Stadion 23 August, 40.000 de spectatori

Au marcat: Tătaru (17) / Gerd Muller (70)

 

STEAUA: Haidu – L. Sătmăreanu, Smarandache, Negrea, Cristache – Naom, Vigu – Pantea, Tătaru, Iordănescu (39 Aelenei), V. Năstase. Antrenor Valentin Stănescu.

BAYERN: Sepp Maier – Hansen, Schwarzenveck, Beckenbauer, Breitner – Roth, Zobel, U. Hoeness – Schneider (55 Krauthausen), Gerd Muller, Suhnholz. Antrenor Udo Lattek.

 



Peste două săptămâni, în RFG, se termina 0 - 0 și Bayern mergea mai departe grație golului marcat în deplasare.




După eliminarea din Cupa Cupelor, Steaua a fost nevoită să aștepte timp de 14 ani pentru a atinge prestigiul în Europa, moment care s-a concretizat în succesul istoric obținut la Sevilla în 1986, când a câștigat Cupa Campionilor Europeni.


În semifinale, Bayern München a fost învinsă de Glasgow Rangers, dar echipa bavareză a dominat Europa între anii 1973 și 1975, câștigând de trei ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page