IOSIF SÂRBU 21 septembrie 1925-26 septembrie 1964 AURUL OLIMPIC LA PRIMA STRĂLUCIRE Jocurile Olimpice de Vară - Helsinki 1952
”Mi-am spus, în gând, să le arăt cine suntem că nu prea auziseră de noi”
Eroul nostru olimpic, Iosif Sârbu, avea atunci 27 de ani, era recordman al ţării cu 399 de puncte şi câştigător a numeroase concursuri internaţionale.pentru prima dată în arena olimpică, imnul României a răsunat în catedrală. Pentru că aşa definea disciplina sportivă pe care o practica primul medaliat cu aur pentru România, la Jocurile Olimpice.. "Tirul este o catedrală a sportului" - spunea regretatul Iosif Sârbu, el adăugând într-o confesiune găzduită de cartea lui loan Chirilă "Decatlonul de aur": ,,În marele concert al sportului, tirul reprezintă muzica de cameră. E o sonata pentru vioară solo. Totul e limpede și viguros. Și trăgătorul e singur. E doar cu sine însuși… Trâmbițele asurzitoare ale fotbalului au amuțit treptat, dincolo de zidurile adolescenței. În tir totul e grav și profund… Aici nu e teren de fotbal, ci o catedrală a sportului. Dacă vreți să intrați în ea, pășiți în vârful picioarelor, iar dacă aveți alte gânduri, dispăreți repede, că pe aici se mai răsucesc și urechi..”
Proba de armă liberă calibru redus, doi concurenți in marea finalfinală, românul Iosif Sârbu și sovieticul Boris Andreev, realizaseră performanța limită: 400 de puncte din tot atâtea posibile. Reprezentantul nostru a devenit campion numai după numărarea „muștelor” focuri în centrul ţintei. (33 Sârbu 28 Andreev).
29 iulie 1952 ziua când România intra in istoria Jocurilor Olimpice cu prima sa medalie de aur, Helsinki (Finlanda ). Această performanță a fost remarcabilă și a marcat un moment important în istoria sportului românesc.
Iosif Sârbu, a reuşit să strângă peste 50 de titluri de campion naţional, fiind deţinătorul a numeroase recorduri naţionale, a rămas în istoria sportului românesc, nu numai ca un mare campion. După ce și a pierdut ochiul drept, în urma unui accident stupid, a inventat un sistemde lentile cu ajutorul căruia se putea ținti cu ochiul stâng, dar impresia generală era că sportivul țintea cu cel drept! După aproape 10 ani de la această superbă izbândă, s a sinucis prin împușcare, iar motivele trecerii în neființă a primului român campion olimpic au rămas până astăzi neelucidate. Drept recompensă pentru tot ceea ce a realizat pentru tirul românesc, numele lui a fost atribuit poligonului de la „Băneasa Tunari”, un loc atât de drag primului nostru campion olimpic.
Iosif Sârbu a fost un sportiv remarcabil și un pionier al tirului românesc. Realizarea sa a adus onoare și mândrie României și a deschis drumul pentru alte performanțe sportive notabile la nivel olimpic și internațional.
Comments